Kategóriák
TOP termékek
Összehasonlítás
Fizetési megoldás
Hírlevél
Termékajánló
Partnereink

Papírfajták

Papírfajták

 

A papír készítését a kínaiak találták fel, legalább kétezer évvel ezelőtt. A kézzel készített, merített papírok méretezése a merítőszita méretéből adódott, s tulajdonképpen az akkor kialakult "szabványokat" alkalmazzuk ma is, s nemcsak a merített papíroknál!

A papír megnevezés pedig a görög-egyiptomi papírusz szóból származik.

A papírokat csoportosíthatjuk az előállítás módja, az anyagösszetétel, a felület, s leginkább a felhasználás módja alapján.

 

Író- és nyomó papírok

A papírok többsége, amelyeket irodai, hivatali és iskolai célokra használunk. Általában enyvezettek és sima a felületük. Az általános irodai másolópapír sűrűsége 80 gr/m2, tehát egy A4-es lap tömege 5 gr.

 

Térképnyomó papír

Kiváló minőségű ofszet papír, kitűnően nyomtatható, általában egy kevés rongy cellulózt tartalmaz. Mérettartóssága és vízállósága is kiváló, hiszen a szabdban is tudnunk kell használni. Éppen ezért általában ez a plakátok alapanyaga is.

 

Biblia papír

Vékony lapokból álló nagy terjedelmű könyvek, kézikönyvek, szótárak, tudományos munkák papírja. Általában famentes, nagy kötőanyag tartalmú papír. A sűrűsége 40-50 gr/m2.

 

Csomagolópapír

Rendkívűl szerteágazó csoport, a bele csomagolandó anyagok szabta követelmények miatt. Ma már a legritkább esetben tisztán papír, általában több rétegből áll és a külső felülete leginkább a reklámok elhelyezését szolgálja.

 

Pauszpapír

Abszolút sima felületű, s átlátszó /áttetsző, amelyet a töltőanyagok hiányának köszönhet. A sűrűsége 60-120 gr/m2.

 

Művészpapírok

A különböző ívekben és tömbökben kapható papírok a felületkezelésük, a nedvszívó képességük, s a színezettségük okán nagyon sok fajta célra használhatók. A boltunkban és a webáruházunkban szinte a művészpapírok teljes palettája elérhető a vázlattömböktől az íves papírokig.

Webáruház készítés